Ikkunat ja ovet

Vanhojen ikkunoiden ja ovien kunnostaminen kannattaa melkein aina. Vanhat ovet ja ikkunat ovat aikanaan tehty tarkoin valitusta hitaasti kasvaneesta puusta. Nykyisin saatavilla oleva ns. "broileripuutavara" ei mitenkään vastaa laadultaan aikoinaan puuseppien ikkunoihin, oviin tms. käyttämää puutavaraa. Vaihtamalla vanhaan taloon uudet ikkunat, menettää talo sekä arvoaan että tunnelmaansa.
Ikkunat ja ovet kannattaa kunnostaa perinteisin menetelmin, jo vuosikymmenien ajan hyväksi ja kestäväksi todetuin menetelmin, jotta ne edelleen kestävät sukupolvelta toiselle. Ikkunoita tai oviakaan ei kuitenkaan saa ylikorjata, sillä silloin häviää vanha patina, jota rahalla ei saa ja joka muodostuu vain ajan saatossa.

Pinkopahvitus

Pinkopahvi oli 1900-luvun alkupuolella ja vielä 1950-luvulle asti paljonkin käytetty seinä- ja kattopintojen materiaali. Se sai sittemmin väistyä lastu- ja kipsilevyn yms. uudemman materiaalin tieltä.
Pinkopahvi on paperia/pahvia, joka ei juurikaan sisällä muovia eikä liimoja. Pinkopahvi on mitä mainioin materiaali edelleenkin varsinkin vanhojen talojen sisäkattojen tai seinien pintamateriaalina. Pinkopahvi kostutetaan ja se pingottuu seinällä tai kattoon. Pinkopahvin voi maalata tai tapetoida ihan kuin minkä tahansa uudemmankin materiaalin. Pinkopahvi on esim. erittäin hyvä materiaali hirsiseinän päällystämiseen, pahvin voi pingottaa epätasaisemmallekin pinnalle kuten hirsiseinän päälle suoraan.

Tapetointi

Tapetointi (seinien paperoiminen) on ollut jo vuosisatainen perinne. Tapetti on ollut kangastapettia, nahkatapettia, lumpputapettia, paperitapettia ja nykyisin paljon käytetty vinyyli/muovitapetti. Vanhaan taloon perinteisesti kuuluu paperitapetti, joka on hengittävä eikä sisällä juurikaan muovia tai liimoja. Tällaisia paperitapetteja on saatavana alan erikoisliikkeistä. Hirsitalojen seiniä tapetoitiin suoraan hirrelle ja myöhemmin tapetoitiin esim. pinkopahvin päälle.

 

 

 

Maalaus

Vanhassa talossa tulisi käyttää perinteisiä ja hyväksi havaittuja maaleja. Aidot, "täysiveriset" pellavaöljymaalit, punamulta, keltamulta, liimamaali, munamaali, maitomaali yms. ovat maaleja, jotka sopivat vanhojen talojen maaleiksi.

 

Vanhassa talossa voidaan tehdä väritutkimusta ja selvittää aikaisemmin talossa vallinnutta värimaailmaa. Jos halutaan, voidaan sävyttää uudet maalit täysin vastaamaan aikaisemmin käytettyjä värejä tai sävyttää haluttu sävy.

Koristemaalaus

Vanhoissa taloissa ei ole ollut pintaa mihin koristemaalausta ei olisi käytetty. Katoissa on ollut kauniita kattomaalauksia ja seinillä on kiertänyt sabloonoita. Lattioissa on käytetty koristeviivaa yms. Pönttöuuneja on marmoroitu.

Interiöörisuunnittelu

Vanhaan talon tunnelman ja aitouden voi pilata väärillä väri-, tapetti- tai muilla pintamateriaalivalinnoilla.
Ensijaisen tärkeää on, että asukas kokee talon tunnelman omakseen ja kodikseen myöskään talon henkeä, ikää tai tunnelmaa unohtamatta. Tämä on mahdollista oikeilla valinnoilla.